tiistai 20. lokakuuta 2009

Luen ihan väärällä tavalla

Tieto näyttää lisäävän tuskaa.
Lukutapani on minulle oikea ja nautinnollinen, uppoan tekstiin niin että kuvan ja sanojen rajat sulavat, niitä ei ole, en tiedä olenko runossa vai luenko runoa. Yhtä luontevaa kuin hengitys.
Ja sitten pitäisi osata miettiä mitä merkitsee pilkun puuttuminen, mitä otsikon puuttuminen, iso tai pieni alkukirjain, ajatusviiva. En voi heittäytyä kosken kuohuun vaan pitää laskea vesipisaroita ja mitata pudotus metreinä.
Tiesin että tämä turhautuminen tulee. En silti anna periksi, en jumalauta anna periksi!

4 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Äää, ei ole oikeaa tai väärää tapaa vaan tarkoituksenmukaisia tapoja, Reine. Ehdottomasti vapaa-ajalla on lupa nauttia lukemastaan. :)

Opiskellessa unohtuu kuitenkin kovin helposti eläytyvä lukeminen, kun joutuu kiireesti kahlaamaan satoja sivuja tekstiä, mutta älä sinä unohda. :)

Reine kirjoitti...

No sehän se, Celia - kun tämä oma lukutapani ryömii tehtävänantoihin. Rakel Liehun kiehtovaa runoa analysoin ja huomasin katselevani mielenmaisemassa naista luentosalissa. Naista joka silmäilee tuoliin nojaavaa rakastettuaan.. riuhtaisin itseni sitten irti ja aloin laskea säkeitä, etsiä yhtäläisyyksiä, mahdollista parallellismia, kunnes kielikuvien kohdalla päästin itseni irti. Onneksi seuraava kokonaisuus käsittelee vallan niitä

Lippis kirjoitti...

Aivan. Kuka sanoo mikä on väärä tai oikea tapa lukea? Kyllä se riippuu tarkoituksesta. Eihän kukaan kirjoita siksi että lukija miettisi pilkun paikkaa tai puuttuvaa sanaa. Tai mistä minä tietäisin.
Tämä vain avaa sinulle uusia varoja nähdä, kokea ja lukea tekstiä.
Kysehän on aika paljon ymmärryksestä, jonkin verran ulkoa oppimisesta ja hippusesta luovaa ajattelua.

Sanoo hän joka ei koskaan ole ollut mikään kielioppinero, vaan korvakuulolta soitellut omaksi ja joskus toisten huviksi pöytälaatikkoon kirjoittelija..

Kyllä sinä sen vielä selätät. Kysehän on vain kuin vieraan kielen opettelusta. Aluksi saattaa mennä sanat sekaisin toisen kielen kanssa, mutta äkkiäkös ne oppii erottamaan.

Ja kukaanhan ei kiellä sinua lukemasta kuten haluat, opiskelun ohessa ja ulkopuolella..

Reine kirjoitti...

Tipu, niin minäkin luulin, ettei kukaan kirjoita odottaakseen kommentteja välimerkeistä. Kunnes piti alkaa tehdä runoanalyysia.
Mutta tuo vieraan kielen opettelu on aina hyvä rinnastus. Venäjään verrattavissa...