keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kulujen säätämistä

Edellisessä bloggauksessa totesin että ruokakulut saa pysymään kurissa suunnittelemalla. Heta kiinnostui tietämään, miten.
Ehkä se oli vähän laittamattomasti sanottu, onhan tässä jokunen tekijä puolellani, mm. täynnä oleva pakastin (marjoja, omppusosetta, vihannespusseja, raparperia). Kuivamuonakaapissa on jauhoja, hiutaleita ja mausteita. Non-foodeja ostettiin viime viikolla reilusti reilusti; kaikki eivät laske niitä ruokakuluihin, mutta minusta se on yksinkertaisempaa kun voi kauppakuiteista tsekata. Mutta siis niiden osalta on tällä viikolla mennyt rahaa vain talouspaperiin (2 e, Rainbow).
Ja se isoin asia, meillä on ilmaiset perunat.
Ja mitä meillä on syöty? Kotona siis 2 aikuista ja koululaiset 15, 12 ja 7 v
Koululaiset syövät koulussa, joten yksi lämmin ateria päivässä. Sen lisäksi aamu-, väli-, ja iltapala. Omat lounaani ovat yleensä edellisen päivän tähteitä (näin myös kodin ulkopuolella töissä ollessa enimmäkseen).

Sunnuntai-iltana tein ison kattilallisen vispipuuroa, siitä tuli välipaloja vielä maanantainakin. Muuten välipaloina on ollut leipää; omatekoista kaurarieskaa, kaupasta Vaasan täysjyväviipaleita ja ruispaloja. Leivän päälle vihreää floraa ja keittokinkkua tai edamia.

Pääruuaksi maanantaina makaronilaatikkoa jota tein reilun uunivuoallisen. Sellaisen syväreunaisen pellillisen siis Siitä tulee vielä huominen lounas minulle ja lomaileville koululaisille. Lisäkkeenä tuorekurkkua, yksi kokonainen siihen meni. Ruokajuomana maitoa.

Tiistaina kuorin kahden päivän perunat ja keitin ne kaikki. Osa lisäkkeiksi lihapullakastikkeeseen jota syötiin eilen. Siis eilen perunaa, lihapullakastike, puolukkahilloa. Ruokajuomana maitoa.

Loput perunoista menivät tämän päivän ruokaan eli pyttipannuun. Siihen tuli perunoiden lisäksi lihapullia ja makkarakuutioita. Lisukkeeksi coleslawia, Johannalle kiitos ohjeesta. Maistui meidän naisväelle ainakin.
Huomenna siis lounaaksi makaronilaatikkoa (maanantailta) ja iltaruuaksi makkarasoppaa. Perjantain lounas pinaattilettuja (eines) ja puolukkahilloa, iltaruoka...hmm, jotain jauhelihasta, risottoa, kastiketta spagetin kanssa tms.
Maitoa on kolmessa päivässä mennyt seitsemän litraa. Kaikille käy tavallinen maito. Ostetaan kevyttä ja rasvatonta.
Kauppakuitit ynnättyäni olen saanut neljän päivän ruokakuluiksi 42 euroa. Neljän päivän, koska perjantaina tarvitsee vasta mennä kauppaan. Noin kymppi per päivä, ei minusta paha.

Mutta viikko ei ole vielä lopussa. Viikonloppuumme kuuluu karkkipäivä, saunalimut, perjantainen viinipullo ja varastojen täydennystä. Veikkaisin että satanen menee viikonlopun aikana kauppaan. Kokonaisuus lienee lähellä 150 e viikkoa kohti. Hallittavissa tällä hetkellä.

Eli ei mitään kovin ihmeellistä. Isoissa erissä tekemistä, tähteiden hyödyntämistä, edullisia raaka-aineita. Kasviksina kurkkua, kaalia, porkkanaa. Hedelminä omppuja, satsumia, banaaneja, viinirypäleitä. Ollaan sekasyöjiä, ei ruoka-aine-allergioita. Ihan tavallista kotiruokaa itse tehden.

Tätä kirjottaessa mietin koko ajan, jätänkö pois jotain oleellista. Mutta eivät nuo kuitit valehtele ja vanhastaan tiedän että perjantaina kauppasumma on noin 70 e, lauantain täydennys kolmisen kymppiä.
Ja onhan tuossa ns. turhuuksiakin;että oikein kiristelemällä tuotakin saa hinattua alas. Emme me tarvitse viiniä perjantaina ja saunalimua. Mutta ne tuovat pientä luksusta elämään.

Vaippojen tarvitsijoita meillä ei ole ja pesuaineita saimme ison satsin kun -83 ja vävy79 muuttivat. Samaten kun alkukeväästä ostimme pesukoneen, saimme vuoden pyykinpesuaineet ja parit ylimääräiset tiskarinapit siihen päälle. Ihan vuotta ei noilla Arieleilla pestä, mutta kymmenen kuukautta. En tiedä minkä kokoisen perheen mukaan tuo vuosi on laskettu. Viimeistä jättipulloa viedään nyt.
En minä osaa sanoa, onko tuo viisihenkiselle perheelle paljon vai vähän. Tiedän omalla kohdallani että jos noissa lukemissa pysytään niin pärjätään.

7 kommenttia:

Arjaanneli kirjoitti...

Kyllä sä osaat olla taloudellinen!
Kuulostaa ihan hirmusen pieneltä summalta!

Reine kirjoitti...

Arjaanneli, no niin se omaankin silmään näyttää, jotenkin..kun tuntuu ettei mistään olla tingitty kuitenkaan vaan kaikki oleellinen on ollut..
Mutta siis maanantaina meni kauppaan 14 euroa, tiistaina 6 ja tänään 22..oikeasti 32, mutta kymppi meni neulelankoihin joita emme aio syödä. Ja joita en olisi tarvinnut. Eli näin taloudellinen ;D.
42 minä saan tuosta yhteensä, siis ruoka ja se talouspaperipaketti. Mutta tosiaan, olen kiinnittänyt asiaan huomiota näinä päivinä, en minä aina jaksa. Enkä töissä ollessa varsinkaan. Tulee ostettua ylimääräisiä nameja, lehtiä, jne.

Anonyymi kirjoitti...

Melko tutulta kuulostaa arkiruokalistasi :). Muita hyviä (huokeita) herkkuja:

hernekeitto ja lätyt, kaalipata, uunipuuro, lihakeitto, savuporokiusaus (yhdestä rouhepaketista riittää vaikka kuinka ison porukan särpimeksi, suureen vuokaan vaan sipuli- & perunasilppua, rouhetta sekaan ja ruokakermaa päälle. Uuniin, kunnes imeytyy, ja sit syömään. Punajuuria kylkeen, kun tarjoilee. Nam!)
Kirsi

Reine kirjoitti...

Kirsi, kiitos tuosta savuporokiusausvinkistä. Menee kokeiluun.

satu kirjoitti...

Vaikenen lannistettuna.
Sinuun verrattuna minä olen aivan hrviömäinen tuhlari enkä ede skoe että kauheasti ostaisimme ylimääräisiä...

*irv*

Reine kirjoitti...

Satu, pliis! Ei voi verrata, vai voiko: meillä on vain viisi pöydässä säännöllisesti, joskus satunnainen kuudes. Entäs teillä? 12 ja siitä ylöspäin? Ja vaippakansalaisiakin taitaa olla jokunen. Ja ainakin yksi erikoisruokavalioinen.

Mulla ei muuten toimi ollenkaan se että käydään vain kerran viikossa kaupassa ja ostetaan kaikki. Jonkun tuotteen, yleensä maidon, mehun tai leivän, menekki riistäytyy lapasesta ja loppupeleistä summa on ihan sama, jollei korkeampi kuin joka päivä käytäessä. Huom, kauppa kävelymatkan päässä,autolla kauppaillaan kerran tai kahdesti viikossa.

Anonyymi kirjoitti...

Savuporosta vielä: kypsynee melko kauan, jos tekee "oikeista" perunoista. Mä olen oikaissut käyttämällä perunasipulipakastetta.
Mutta siis vähän kuin Janssoni, mutta savupororouhetta anjoviksen sijasta.
Oikeesti hyvää - jopa meidän mukulat tykkää!
Kirsi