maanantai 12. lokakuuta 2009

Kun sitä miettii

Siis olenhan minä kuullut järjettömyydestä ennenkin, eikä tässä varmaan monellekaan lukijalle mitään uutta ole.
Luin eilen tämän artikkelin jossa nyt oli yhtä sun toista muutakin kyseenalaista. Paperihesarista, sunnuntaisivuilta.
En puutu sen kummemmin työoloihin ja palkkaan, ne ovat oma lukunsa. Tällä kertaa pisti silmään pari faktaa koskien suomalaisia marjoja.
Thaimaalaiset poimijat keräävät noin miljoona kiloa marjoja suomalaiselle yritykselle.
Kymmenen prosenttia näistä jää Suomeen. Suomeen tuodaan marjaa Virosta ja Puolasta. On halvempaa.
Ja mitä sitten tapahtuu Suomen puolukoille, mustikoille ja hillamarjoille?
Viedään mm. Japaniin.

Onhan kierrätys hyvä asia mutta ei kai sillä tätä tarkoiteta?
Jos haluat suomalaista marjaa, mene itse metsään. Jos jalkasi kantavat. Ei maksa mitään.
Sopii siis minulle mutta entäs ne jotka eivät voi tai jaksa?
Ei tässä varmaan mitään uutta ollut. Mutta kun sitä pysähtyy miettimään..

5 kommenttia:

vätysvävy79 kirjoitti...

Tätä olen minäkin aina ihmetellyt. Miten järkyttävän paljon maailmassa säästyisikään energiaa jos lopetettaisiin urpot tavaran liikuttelemiset. Pullovesi ehkä tyypillisin turhake. Mitä järkeä kuskata pullovettä ympäri maailmaa. Veden voisi tuottaa lähempänä käyttäpaikkaansa.

Sama pätee toki vaikka mihin muuhunkin. Huonona esimerkkinä meidän talous ajelee Japanista asti rahdatulla autolla, kun nelipyöräisiä tehdään paljon lähempänäkin, esimerkiksi Porscheja Uudessakaupungissa (eri asia on, että kellä on varaa "Suomi-Porscheen" ;D).

Nimim. lähiruoka kunniaan. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihan asiasta toiseen... odottelen postausta lpk.n juhlista:) Oletko ajatellut tehdä eli odotanko turhaan?
piiu

Reine kirjoitti...

Niinpä, vävytin, niin paljon asioita olisi terveellä järjellä ratkaistavissa, jos se saisi olla prioriteetti number one. Tai ainakin jaetulla ykkössijalla inhimillisyyden ja kohtuullisuuden kanssa :). Mahdoton yhtälö.
Piiu, bloggaan lippukunnan juhlista heti kun saan ajatukseni riittävän kasaan aiheesta. Kerrottavaa kyllä on.

Lippis kirjoitti...

Vesi taitaa olla niitä kulutushyödykkeitä joiden "tuottaminen" ei ole aivan niin yksinkertaista. Eikä siitä tässä ole kysekään.

Jotkut ihmiset ovat niin urbanisoituneita, bakteerikammoisia, terveysorientoituneita hedonisteja, että heille ei kelpaa kuin steriili pullovesi. Tai sitten se on vain olevinaan niin hienoa.

Mitä marjoihin tulee, tämä herännyt keskustelu on täysin tarpeeton. Jos nämä ulkomaalaiset eivät niitä käy poimimassa, ne mätänevät metsiin. Eivät suomalaiset itse sen enempää niitä poimisi.

Suomi on luonnonvarojensa suhteen kuin koira vanhan luun kanssa; ei tee niillä itse mitään, mutta ei anna niitä kyllä toisillekaan.

Mieluummin maassa kuin jumalattoman suussa!

Naurettavaa jos ei olisi melkein itkettävää.

Kyllä niitä marjoja riittää siellä kaikille poimimishalukkaille, menkää metsään ja poimikaa. Minä ostan mieluummin pakastealtaasta, oli suomalaista tai virolaista.

Jos muiden maiden asukkaat ovat eläneet vuosisatoja omien maidensa tuotoksilla, tuskin ne meille suomalaisillekaan kohtalokkaita ovat.

Reine kirjoitti...

Vesi on ihan oikeasti ongelma joissain maissa. Pullovesi Suomessa on turhaa ylellisyytta kyllä.
Mitä marjoihin tulee, niin minusta tulkoot ja poimikoot kaikki jotka kynnelle kykenevät. Ja ulkomaanmarjat jotain satunnaisia kalikiviruskeissejä lukuunottamatta lienevät puhtaita nekin, mutta minusta on järjetöntä tuoda tänne sellaista mitä täällä on ylenpalttisesti ja näköjään liikaakin.
Ja tosiaan, puhun ihan periaatetasolla koska kerään itse omat marjani (ja appivanhemmatkin keräävät,mutta se on toinen juttu se). Mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa ja jonkinverran hillaakin. Sieniäkin keräisin jos uskaltaisin.