perjantai 27. maaliskuuta 2009

Bussimatkoista pikkuisen

Tämän päivän kommentointi ei ollut pahimmasta päästä. Nollakakkonen vain sanoi menobusissa: "Äiti eiks ollu hyvä - mä muistin just mitä sä sanoit että ihmisistä ei saa puhua bussissa vaan pitää odottaa kotiin asti!"

Olihan se hyvä juu. Joskin asia oli niinkin mieto kuin että bussiin nousseella teinitytöllä oli samankuosinen takki kuin isosiskon talvihuppari.

On niitä nähty äitivuosina pahempiakin. Tämän taisin kertoa vanhassa blogissa mutta kerta kiellon päälle:

VilliLapsi, noin 4 v ja minä odottelimme Itäkeskuksen metroasemalla että bussi lähtisi liikkeelle. Kun ei muita matkustajia ollut niin annoin pojan kuleksia käytävällä energiaansa pois. Sitten nousikin kyytiin toinen matkustaja. Raskaasti kuormitettu about viisikymppinen nainen ja raskaalla kuormalla tarkoitan siis sekä kassien määrää että luonnollisia kertymiä. Nainen järjestää itsensä ja kassinsa siihen poikittaispaikalle kuskia vastapäätä käytävällä.

Ja mitä tekee meidän VilliLapsi 4v? Pysähtyy katsomaan naista kädet lanteilla ja huutaa sitten minulle bussin takaosaan: "Äiti! Tu katsomaan miten hassunnäköinen täti täällä istuu!"

En mennyt katsomaan. En edes vilkaissut tätiä (=uskaltanut vilkaista) vaan huusin pojan välittömästi luokseni ja pidin puoliääneen luennon siitä miten kamalan epäkohteliasta tuollainen on eikä kukaan ihminen ole hassun näköinen vaan oman itsensä näköinen. Poika protestoi: "No mut oli se! Viikset ja kaikki!"

En tiedä olisiko ollut ryhdikästä mennä pyytämään anteeksi lapseni tahdittomuutta viiksekkääksi ja hassunnäköiseksi nimitellyltä tädiltä. Tunnustan - minusta (n. 26 v silloin) ei siihen ollut. Pidin kuitenkin poikani aloillaan ja katseeni hänessä lopun matkaa.

Ja tämä episodi tuo aina mieleen yhden kahvilakohtauksen. Minä istuin kaffella kolmevuotiaan esikoisen ja VillinVauvan kanssa. Kolmevuotias tytär83 oli silloin jo reippaan omatoiminen ja vielä sangen kovaääninen. Huusi niin että kahvila raikui:

"Se kuka on mun pikkuveljen isä nostaa käden YLÖS!"

Yhtään kättä ei noussut. Yksi äiti luisui melkein pöydän alle. Hullunkurisinta jutussa on se että VilliLapsi on ainoa aviolapsena SYNTYNYT noista kuudesta. Kävin hänen edesmenneen isänsä kanssa naimisissa asti.

Meinasin kyllä myydä tyttäreni siinä vaiheessa. Elatusturvatoimisto olisi ehkä ostanut.

Bussissa laulaminen on sitten ihan oma lajinsa tässä perheessä. VilliLapsi oli taas mukana, ikää about kolme. Nouseepa saman ikäinen pikkutyttö kyytiin, istuu vastapäätä äiteineen ja alkaa laulaa että "Mamma se lähti torille, torille, torille, omenoita ostamaan, ostamaan"

Lopettaa laulun siihen, vilkaisee VilliinLapseen joka aloittaa heleällä äänellä (noilla kaikilla on kaunis, puhdas ja kantava lauluääni):

"Minä sinulle tehdä jos saisin/ sitä mitä silloin en kehdannut kysyäkään/rinnoista sua puristaisin/ kun ei ne piilossa tahtoneet pysyäkään/ sä olit sopivasti lihava"

Joo. Meillä kuunneltiin Leeviä kotona joskus. Enkä päässyt karkuun toisen äidin otsanrypistystä enkä sen tyttären hämmästystä, jolla ne rinnat pysyivät piilossa ihan luonnostaan ainakin kymmenen vuotta eteenpäin ja joka oli btw kaikkea muuta kuin lihava.

Mutta korvissa kaikui perinteisiä lausahduksia aiheesta "kolmanteen ja neljänteen polveen" tai "laitetaan vahinko kiertämään" . Plus äiti joka taisi kirota minut sanomalla että toivottavasti saat ihan samanlaisia lapsia kuin itse olet! No, olin varmaan tehnyt jotain.

Sillä minäkin lauloin pienenä bussissa. Minusta oli ihanaa laulaa bussissa. Ja minullakin oli silloin puhdas, kaunis ja kantava ääni, lastenpukimosta ostetut merkkivaatteet ja rusettinauhat pitkissä luonnonkihartuvissa hiuksissa. Herrantertun näköinen siis.

Mutta ne biisivalinnat? "Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan"
"Se on kauhea kankkunen (luulin että kyse oli jostain tyypistä - ja Kankkunenhan ON sukunimi)"

ja vielä tämäkin "Mullon kylän suurin kypärä ja letku letkeä, kun mä ruiskutan ei palo kestä monta hetkeä.."

Kukaan tuskin arvasi että meillä kuunneltiin lähinnä klassista musiikkia. Äiti parka..

On se kumma miten tuollaiset lyriikat tarttuvat lapsiin kuin liima, ainakin tässä perheessä. Nollakakkonen ei tainnut olla kuin kolme kun lauloi hartaasti että "tule niin vien sinut kahville/ja nakkikioskille jatkoille/siitä taksiin ja saatille/tänä iltana ei tuu pakkeja/nanananaanananaanaanaa..."

Eli loppujen lopuksi tämän päiväinen lausahdus oli sieltä kesyimmästä päästä. Mutta sai hymyilemään muistoille.

7 kommenttia:

Lippis kirjoitti...

Tulkoon nyt tässä julkisesti kerrottua, että minunkin tyttäreni lauloi pari vuotiaana Kikan menestysrallatusta "mä tahdon viihdyttää, sua kiihdyttää" ja samalla hetkutti itseään kuin napatanssijatar.

Tosin tämä tapahtui onneksi kotona, enkä tiedä (tai ainakaan kukaan ei ole kertonut) hänen laulaneen sitä julkisesti, tarhassa tms.

Tytär muuten parivuotiaana sai ensimmäisen kerran popcorneja. Laitoin hänelle pieneen kulhoon niitä ja kohta hän tuli tyhjän kulhon kanssa takaisin kailottaen:"Äiti, anna lisää pornoo!"

Ehkä hymyilin normaalia leveämmin..

Ihania nuo tenavat. Ainakin joskus.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hauska postaus! Nauroin vedet silmissä! Ei kyllä naurattanut lauantaina sokoksen vessajonossa, kun sisään astui tosi pitkä tosi lyhyttukkainen parikymppinen nainen ja viisivuotias kummasteli: "Onko toi mies vai nainen?". Samainen viisivuotias lähti yhtenä päivänä vanhan mummon perään huutaen: "Odota, mies!". Kai se on parempi pysyä noiden kanssa ihan metsän keskellä vaan. Terv. Alohomora

Anonyymi kirjoitti...

Hitsi kauhee hytkyymine ko lujin nuit juttusii.
Omat muisto männee ommaa lokkii.
Nauraa hytkyyen on kauhiin hankalaa ko polovet ei sua hytkyvä. Nii on kipiät.

Sit mie tähä pistän ton eellisen jutun vastauksen.

Miulle on tehty nii munajohtimiin katkasuu jo
27 vuotiaana ja siihe pit suaha iha ukon lupa.

Sit 35 vuotiaana tehtii kohun poisto ja jot ol
ihanoo ei niit hankalii päivii ja ei pelekoo
lisälapsoosist. Siin samas miult kyl viätii
myös lähes koko munasarjatki vaa piän nupare jätettii.

Ei tulluna enneaikasest si mummutaatiakkaa.
Si ko miult leikattii tää rintasyöpääne tapettii ne loputki homoonit jot ei uusiuvu.

Jot ei se kohun poisto aiheuta sitä mummutautii vaa ne munasarjan poistot.

Terkkusii Pirre

Puhuri kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Puhuri kirjoitti...

Kyllä hymyilytti, kun töissä luin. Varsinkin viiksitäti!
Tässä joku aika sitten bussissa pikkuinen poika murjotti otsa kurtussa rattaissaan ja tokaisi sitten isälleen: "Kauhee luuhka". Ei osannut ärrää vissiin...
(lipsahti taas noloja typoja, niin poistin ensimmäisen version)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nauratti tuo Leevi-juttu - senkin takia, että tekeillä olevassa pokkarissa luomukanafarmari Matias lauleskelee juuri tuota kyseistä laulua ja suututtaa sankarittaren :)

terv. kolmiosisko Sara

Arkienkeli kirjoitti...

Ihaaa :D Muillakin rohkeita lapsia from somewhere!

Minukin lapsistani yksi on todennut uimahallissa kovalla äänellä (tietysti, ei näitä kuiskailla) muutamalle hyvin mahakkaalle miehelle että "täällä on näköjään pelkkiä naisia vaan". Yksi lauloi virsiä laivaristeilyllä, kierteli kahvilan pöydissä myös kommentoimassa että "aattele jumala on sutkin luonut" (srk:n kerhon toiminta jotenkin iski häneen). Yksi herkkähipiäinen vauvani väänsi naamansa itkuun kaupassa kun yliutelias täti kurkisteli koppaan ja isompi lapseni kommentoi että "se on ennenkin pelännyt parrakkaita miehiä". Nää klassiset "äiti pierasiks sää vai haiseeko toi setä kakalta" on myös koettu moneen kertaan...

Toi "kuka on pikkuveljen isä" -juttu toi mieleeni myös kahvilareissun ja yhden lapseni pohdinnan isoäänisesti: "missä se meidän toinen äiti on?" johon minä että mikä toinen. "Se jonka tykö iskä meidät aina vie" :)) Tää kuullosti tasan just klassiselta tapaukselta taatusti muiden kahvilassa olijoiden korvissa kuten minunkin -mutta oikeasti kyseessä olikin mummu, jota mies oli kutsunut isoÄIDIKSI epähuomiossa ja se oli lapsille jäänyt mieleen...:)

Mä luin vkonlopun lehdestä että huonoon uneen auttaa kun nukkuu vähemmän. Logiikka tuokin. Mä kun tätä unettomuutta poden niin kokeilen tosiaan tuotakin.*virne*