tiistai 27. tammikuuta 2009

Viidesluokkalaisten mafia

Valaiseva vanhempainilta. Ei voi muuta sanoa.

Leirikouluinfo jäi kakkossijalle kun rehtori halusi käyttää puheenvuoron Ysiseiskan luokan tapahtumista.

Osaatteko kuvitella että 11-vuotiaalla on 100 euroa "taskurahaa" koulussa mukana?

Tai että tarjotaan karkkia kaverille ja parin päivän päästä ilmoitetaan että sä oot mulle velkaa, maksa 20 snt niistä karkeista tai..?

Tai että tehdään jotain kiellettyä ja lahjotaan rahalla toinen hiljaiseksi?

Tehdään toisen läksyt korvausta vastaan?

Lainataan kaverille euro, viikon päästä pyydetään 1,20 takaisin ja sen jälkeen korko alkaa nousta eksponentiaalisesti. Joku pojista oli maksanut 4 euroa alunperin euron velasta toiselle.

Viedään koulun kaapista kyniä, kumeja, terottimia, luokan juhlista jääneitä karkkeja ihan surutta. Tätä ei kukaan oppilaista edes miellä vääräksi!

Ja tosiaan, 30 Ysiseiskan viemiä kalenterirahoja on kadonnut. Opettaja oli lähtenyt migreenin takia kesken päivän koulusta ja Ysiseiska oli jättänyt rahat rahalaatikkoon, tämän kaksi oppilasta vahvisti opettajalle. Seuraavana päivänä niitä ei ollut. Tästä on kuulemma tehty tutkintapyyntö poliisille.

Mitähän taas pitäisi ajatella? Rehtori vetosi vanhempiin että jokainen juttelisi omansa kanssa. Ja sanoisi varsinkin niille jotka tietävät eivätkä uskalla puhua että pitää osata luottaa siihen että koulun aikuiset ovat vahvempia kuin viidesluokkalaisten poikamafia (nimenomaan pojat ovat tätä tehneet, tyttöjen vanhemmat olivat vielä enemmän ällistyneitä).

Minä käytin puheenvuoron ja sanoin että voi olla pikkuisen hankalaa, kun itselläkin alkaa olla vaikeuksia uskoa koulun mahdollisuuksiin puuttua. Ilmaisin myös ihmetykseni satasen taskurahoista koulussa - oli perheen rahatilanne mikä tahansa - ja kerroin noin yleisesti ottaen miten hyödyttömiksi olen itse kokenut oppilashuoltokeskustelut Ysiseiskan kiusaamisasioissa.

Rehtori muistutti mm. siitä että kouluun ei periaatteessa saisi rahaa edes tuoda. Nykypäivänä tuo on aika vaikea kontrolloida, aina on poikkeustilanteita, mutta nyt sovittiin yhdessä että tämän luokan sisällä retkirahat ym. maksetaan tilille, tai tuodaan suljetussa kuoressa ja annetaan vain opettajalle käteen. Kun kerran tällaista rahalla lahjomista ja koronkiskontaa harrastetaan luokassa.

Olen järkyttynyt mutta kun mietin, niin oikeastaan en ole hämmästynyt. Mikä on sinänsä järkyttävää kun sitä miettii. Tiedän että joillain poikani luokkakavereilla on runsaasti rahaa käytössään ja varsin vapaa kasvatus. Eikä liene sattumaa että sekä Ysiseiska että muuan toinen poika olivat saman päivän aikana kertoneet yhden luokkalaisen kehua retostavan sillä että käy vanhempien lompakolla..

Kyseinen poika on toinen näistä Ysiseiskan kiusanhengistä. Hänen vanhempansa eivät olleet vanhempainillassa. Toisen kiusaajan äiti oli, hyvin hiljaisena. Toisaalta teki mieli sanoa jotain, toisaalta ei; pysyin hiljaa kun en halunnut sanoa mitään mitä katuisin. Poikahan minun poikaani on kiusannut, ei äiti.

Huh. Olipahan taas ilta.

5 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Lapset ovat kekseliäitä, ja jos heillä ei ole aikuisia laittamassa rajoja, he myös hyödyntävät ideoitaan käytännössä. Mafia minullekin tuli mieleeni noista rahankiskontakeinoista, joista kerroit.

Jotakin vastaavaa on tullut nähtyä, mutta ei kuitenkaan näin suuressa mittakaavassa. Toivottavasti asia selviää.

*iso hali*

Unknown kirjoitti...

Moi Reine !
Löysin lopulta blogisi ja täytyy sanoa, että kyyneleet kohosivat silmiini kun ajattelin tuota luokkailtaa.
Ohessa ajatukseni Pelle Miljoonan sanoin
Mitä tänään koulussa opit
"Että isä jumala loi maan ja ihminen loi kaikki lait
joiden nojalla tuhota sallitaan luonto eläimet ja minutkin kai
ja kauneimmat hyveet ovat ahneus välinpitämättömyys ja itsekkyys
ja kauheimmat synnit ovat rakkaus hyvä tahto ja ystävyys
Enkä olisi tahtonut oppia että maailmassa on niin paljon sotia
miljoonat lapset ilman kotia ja kansakunnat kasvatetaan vihaamaan toisiaan

Mitä tänään koulussa opit poika pellavapäinen
mitä tänään maailmasta koit tytär silkkihapsinen

Että on myös toinen maailma
vapaa uskomusten kahleista ja puhdas totuuksien valheista
puhun todellisesta vapaudesta ja tulee vielä aika jolloin syyttömät
eivät enää kärsi vääryyttä pahat tuhoavat itsensä
sillä planeettojen laki ei tunne sääliä
mutta en olisi tahtonut oppia että maailmassa on niin paljon sotia
miljoonat lapset ilman kotia ja kansakunnat kasvatetaan vihaamaan toisiaan
Joten jospa vielä tulisi se toinen maailma. Mimmi

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti noihin kuvioihin puututaan koulun puolesta rankalla kädellä. Kyllähän lasten kasvatuksen pitäisi olla lähtöisin kotoa, mutta jos lasten vanhemmat ovat liian asennevammaisia, pitäisi kouluille antaa riittävät mahdollisuudet vaikuttaa hulttioiden opastamiseen länsimaisen yhteiskunnan loppujen lopuksi hyvin toimiville urille..

Sääliksi käy koululaitosta, mutta vielä enemmän niitä lapsia jotka huomaavat aikuistuessaan ettei maailma pyörikään heidän pillinsä mukaan. Tosin pahimmat tapaukset eivät tätä tosiasiaa tule ymmärtämään koko elinikänsä aikana.

*huokaa todella syvään*

Anonyymi kirjoitti...

Herraisä mitä touhua. Järjetöntä porukkaa teidän pojan luokalla - olisi vanhemmilla peiliinkatsomisen paikka, mutta eivätpä taida ne pahimpien tapausten vanhemmat paljon reagoida... Ja mitä, satanen taskurahaa?! Jessus. Se luokkaretkirahojen pölliminen oli myös pöyristyttävä teko. Ei voi muuta sanoa kuin tsemppiä sinulle, kun jaksat kasvattaa lapsestasi sääntöjä noudattavaa, asiallista kansalaista. Terv. Alohomora

Reine kirjoitti...

Kiitos haleista, Celia. Tulivat tarpeeseen.

Moi, Mimmi, ja tervetuloa uuteen blogiini. Jouduin tuossa alkuvuodesta laittamaan salasanan vanhaan blogiin ja sitten kyllästyin vuodatuksen temppuihin ja muutin tänne. Mukavaa että löysit tämän.

Anonyymi, minulla on ollut se onni että olen pystynyt olemaan keskivertoa enemmän läsnä lasteni arjessa. Silti olen kokenut itseni voimattomaksi välillä. Koti on avainasemassa arvojen ja oikean ja väärän opettamisessa, mutta luulen että monelta ovat käytännön keinot hukassa. Siis tiedetään mitä pitäisi tehdä muttei sitä, miten.

Alohomora, yrittää täytyy :). Kun primitiivireaktio olisi välillä ripustaa seinälle muutama kaveri ja kysyä että mitä te oikein meinaatte. Ja kun tekee mieli sanoa lapselle "hyvän koulupäivän" sijasta että "yritä selvitä hengissä"