torstai 30. heinäkuuta 2009

Antaa mennä sitten!

Tämän bloggauksen jälkeen katson että on parempi puhua tästä avoimesti

Perustin taannoin Triangeli-nimisen keskusteluryhmän romantiikan kirjoittajille. Pyysin mahdollisia halukkaita entisiä ja nykyisiä romantiikan kirjoittajia jotka ryhmästä ovat kiinnostuneita meilaamaan minulle osoitteeseen cerimama@hotmail.com

Kiinnostuneita ilmoittautui ja ryhmä on aktiivinen ja toisiaan auttava. Ei meitä monta ole mutta koemme toisemme kollegoina, emme kilpailijoina. Jos minulla joku visio oli tuosta ryhmästä, vertaistuen ohella, oli se se että voisimme yhdessä yrittää nostaa tämän halveksitun genren mainetta. Ja miten? Pyrkimällä tekemään mahdollisimman hyviä ja tasokkaita tekstejä, arvostamalla omaa ja toistemme työtä.
Satujose halusi ryhmään. Asiasta keskusteltiin ja äänestettiin ja tulos oli ei seuraavin perustein
- hän on useita kertoja sanonut jättäneensä pokkarikirjoittamisen taakseen. Että se oli vain välivaihe, kirjoittamisen opiskelua.
- hän on suoraan sanonut ettei lue toisten tekstejä, ei ole niistä kiinnostunut. Tämä jo yksin riittänee syyksi vertaisryhmästä sulkemiseksi.
Ja sanottakoon vielä oma henkilökohtainen syyni. Luottamuspula. Olen lukenut Satujosen blogista ainakin kaksi kertaa asioita joita ei tarkoitettu julkiseen tietoon siinä vaiheessa. Keskustele siinä sitten kun et tiedä mitä toinen kirjoittaa blogiinsa, täysin muista ihmisistä piittaamatta.
Kirjoitin päätöksestä ja laitoin mielestäni tahdikkaan ja kannustavan perustelun hylkäykseen. On totta että hylkäys sattuu aina. Se kaivaa meistä esiin sen pienen lapsen joka ei pääse leikkiin mukaan. En silti odottanut näin vahvaa reaktiota - enkä puhu nyt vain blogista vaan meileistä jotka sain.
Tiedän että tätä blogia lukee jokunen ihminen jotka eivät pidä minusta ja ehkä tulkitsevat tämän haluksi riidellä taas kerran jonkun kanssa. Myönnän että provosoidun herkästi anonyymeistä ilkeilyistä. Pitäisi vain antaa niiden koirien haukkua..
Hyökkäykseen vastaan kuitenkin samalla mitalla. Eli ei tässä ole kummemmasta kyse kuin pettyneen naisen reaktiosta. Triangeliin ovat edelleen tervetulleita romantiikan kirjoittajat - mutta en tasan tarkkaan huoli sinne ihmistä jonka lojaaliuteen en voi luottaa.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pöyristyttävää :O

Reine kirjoitti...

Anonyymi, tarkennatko hieman - se että bloggaan tästä, se mitä tapahtui vai både och?

Anonyymi kirjoitti...

Hei Reine,

Ihan aluksi - ihana uusi blogipohja:) Toiseksi sitten tästä Satujosen jutusta... Olen mielenkiinnosta lueskellut myös hänen blogiaan ja jokin siinä mitä hän on kirjoittanut romantiikan kirjoittamisesta tökkii silmään (en tiedä pitäisiko tämä nyt kirjoittaa Satujosen blogiin, mutta menköön...). Aluksi ko. henkilö tuntui olevan todella innoissaan Kolmiokirjalle kirjoittamisesta ja sitten päätti lopettaa sen koska halusi julkaista "oikean kunnon" kirjan ja mainosti tehneensä pokkareita puolihuolimattomasti vain rahasta. No, kun kustantajille ei kirjat sitten kelvanneet, taas palattiin innostuneena romantiikan ja Kolmiokirjan pariin ja kun nämä tekstit eivät sitten lehtitalolle kelvanneetkaan, yhtäkkiä koko romantiikasta ja sen kirjoittamisesta tuli säälittävää puuhastelua ja ala-arvoista kynäilyä, jota kukaan itseään arvostava ja vakavasti otettava kirjoittaja ei voi tehdä. Itse en kirjoita, mutta olen lukenut muutamia pokkareitasi, ja kuten olen aiemmin laittanut palautetta, tykännyt niistä kovasti vaikka en Kolmiokirjan pokkareihin aiemmin mitään vetoa olekaan tuntenut, lähinnä tartuin ensimmäiseen vain uteliaisuudesta koska blogiasi olen lueskellut. Se mikä näissä Satujosen jutuissa ärsyttää on läpi paistava jonkinlainen katkeruus, onko se sitten pokkari- ja / tai kovakantisista saadut hylyt vai mitkä, minkä varjolla hän nyt näkee tehtäväkseen yrittää rutata lokaan koko "hömppägenren" + niiden kirjoittajat. Kirjallisuutta on erilaista, mutta mielestäni se mikä kaikkea yhdistää on se, että kirjoittajan tulisi suhtautua teksteihinsä kunnianhimolla ja ylpeydellä, olivat ne sitten kioskiromantiikkaa tai ei. Itse en edes haluaisi Satujosen tekstien jälkeen lukea saati ostaa hänen pokkareitaan, mikäli hän jälleen muuttaisi mieltään ja päättäisi palata romantiikan pariin, koska nehän on tehty alta riman pelkästä rahasta tuntematta näköjään yhtään mitään kunnioitusta lukijoita kohtaan.

Terveisin,
Marina

Anonyymi kirjoitti...

Lisäyksenä vielä yllä olevaan, että tarkoitukseni ei ollut kaataa mitään lokaa Satujoseen niskaan - jokainen kirjoittaa eri motiiveista, mutta mielestäni pelkästä rahasta kirjoittaminen ja samaan aikaan tekstien ja koko genren tietoinen / alitajuinen halveksiminen ei voi tuottaa mitään hyvää lopputulosta.

Se mistä pidän sinussa ja siinä mitä olet pokkareistasi kirjoittanut (haluamatta vaikuttaa nuoleskelijalta) on se, että tunnut jokaisen Kolmiokirja-tekstin kohdalla haluavan nostaa riman aina vähän korkeammalle ja tarjota lukijoille elämyksiä ja parasta mahdollista. Vaikka palkkiotkin ovat toki tärkeitä, sinun kohdallasi ne eivät vaikuta päällimmäiseltä ja ainoalta motiivilta. Ja romantiikan ja kioskikirjallisuuden genren arvostuksen nostaminen on mielestäni tärkeää - joskus on käväissyt mielessäni olisiko niiden kohdalla toisin jos miehet niitä lähinnä kirjoittaisivat... Maailmalla tätä tunnutaan arvostavan eri tavalla, Harlekiini-kirjoittajat ansaitsevat isot rahat ja myös arvostusta omalla sarallaan, eikös Nora Robertsinkin tekstejä julkaista vieläkin kyseisen nimikkeen alla, vaikka hän on myynyt miljoonia myös koviin kansiin laitetuilla teksteillä.

Ei muuta kuin onnea uuteen kirjoituskilpailuun!

Terveisin,
Marina

satu kirjoitti...

Himskatti, kun minä säikähdin ensin. Onnistuin väsyksissä lukemaan ton satujosen pelkäksi satuksi ja olin jo repiä rinnukseni, että MITÄ minä olen tehnyt/sanonut.

Marina,

Minä en ole ko. satujose, mutta paljon siitä mistä häntä kritisoit, sopisi minuunkin. Minäkin , yhäkin 25 v enemmän tai vähemmän ammattimaisen viihdekirjoittamisen jälkeen, ajoittain näen romantiikkanovellit "roskana".

Kyse ei kuitenkaan ole itse genren halveksunnasta. Päinvastoin, mitä vanhemmaksi tulen, sitä lempeämmin suhtaudun viihteeseen. Se elää ja kukoistaa nimenomaan siksi, että sitä tarvitaan. Ja hävetköön se joka halveksuu jotain mikä saa ihmisen voimaan paremmin, nauttimaan enemmän, jaksamaan pidempään!

Minulle itselleni, omassa työssäni, käyttöviihteen sen sijaan tekee ajoittain "roskaksi" se, että usein kun alan kirjoittaa jotain muuta, tarinaa jonka koen olevan se, mikä minun PITÄISI kirjoittaa, minä jossain vaiheessa väsyn ponnistelemaan kohti sitä, mikä se sitten onkaan ja sen sijaan, että raapisin mieltä kunnes se jokin tulisi naarmujen alta esiin, minä "pakenen" siihen mikä on tuttua ja turvallista, konseptiin jonka "osaan".

Hatunnosto kaikille kolmiokirjan kaivostyöläisille ja muille viihdepokkaristeille. Ihailen osaa teistä vallan valtavasti.

Anonyymi kirjoitti...

pitäisikö kirjoittaa kirja romantiikan kirjoittajien välisistä kaunoista? tässä alkaa olla ainesta ;)

oikeasti...kyllä ihmisen luonteen näkee blogin rivien välistä. Anna tämän jälkeen olla vain.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, haluaisin kommentoida satujose-asiaa vähän eri näkökulmasta, ehkä. Itse siis en ole varsinainen romantiikan kirjoittaja jne. Kirjoittamista harrastava ihminen kummiskin. Olen lukenut teidän kummankin blogejanne silloin tällöin, siksi viitsin kommentoida.
Elikkäs siitä ryhmästä ja kuka pääsee jäseneksi. Minä saan vähän autoritäärisen kuvan tästä ryhmästä, tai mikä nyt olis oikea sana. Tiukat on säännöt KIRJOITTAJIEN ryhmässä. Siis kirjoittaja = taiteilija tavallaan. Pitää olla tietynlainen, että pääsee teidän ryhmään hm. Eikö olis hedelmällistä jos erilaiset ihmiset pääsisi ryhmään. Vaikka satujose on on-off kirjoittaja, hän on kiistatta kirjoittaja. Joten hm. toi luottamuksellisuus ja se, että on sanonut "halveksivansa", on minusta vähän niinkuin että erilaista syrjitään. Näin ulkoapäin asiaa vain tosi ulkopuolisena seuranneena tuli tämmöistä mieleen. Kirjoittajat voi olla tosi outoja ja on sääli jos ei hyväksytä vertaisryhmään siksi, että ihmisenä ei täytä ryhmän normeja, että etukäteen tuomitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Luottamuspula on vakava asia, eikä sellainen synny tyhjästä. Kun kirjoitamme kirjoittamisesta avoimesti, henkilökohtaiset haavamme ja haaveemme tunnustaen ja oman henkilöllisyyden paljastumista piittamatta, on kyettävä luottamaan siihen, etteivät puheenvuoromme ilmesty vasten tahtoamme julkisuuteen. Satujose on sanonut, etteivät muiden tekemiset häntä kiinnosta, ja suomalaisen viihdekirjoittamisen hän on vastikään rinnastanut huoraamiseen. Saa niin sanoa, jos siltä tuntuu. Se, ettei Satujose halua kaveerata kenenkään kanssa, ei ollut este jäsenyydelle, tosin ryhmän idea, vertaistuki, edellyttäisi kykyä ja halua jonkinlaiseen vastavuoroisuuteen. Emme mekään järjestele tyttöjen viini-iltoja posket punaisina, vaan kirjoitamme omia juttujamme omissa oloissamme, luemme toistemme työnäytteitä ja kommentoimme niitä. Ryhmäkuria ja tasapäistämistä ei porukassa ole, mutta luottamus on kaiken a ja o.

Satujose on kiistämättä hyvä kirjoittaja. Blogissaan hän on antanut itsestään kirjoittajana yksinäisen suden vaikutelman. Kun sellainen sitten haluaa "laumaan" mukaan, syntyy väistämättä epäilyjä ja pelkoja. Mitä hän ajaa takaa? Mitä hän oikeasti haluaa ryhmältä, joka hänen mielestään tekee halveksittavaa ja ala-arvoista työtä? Taiteen nimissä on "lupa" olla kunnioittamatta mitään sääntöjä, mutta viihdekirjoittajana minä haluan pitää kiinni intimiteettisuojastani. Satujosen vaikuttimia en tiedä, mutta epäluulojani ei ainakaan lievennä se, että mustamaalaus on alkanut jo. Nyt kohteena on Reine, mutta se voisin olla myös minä, jos olisin asettanut itseni alttiiksi julkiselle ryökytykselle. Vainoharhainen en ole: en usko, että Satujosella on henkilökohtaisesti mitään minua vastaan. Sellaisen kuvan kyllä saa, että hän haluaisi ampua koko lajityypin alas. Sellaista asetta en halua kenenkään käteen antaa, sillä kunnioitan itseäni ja omaa työtäni. Suotakoon se perusoikeus myös minulle.

- outo kirjoittaja pikku piiristä -

Reine kirjoitti...

Huomenta!
Marina, kiitos kannustuksesta. Sinun ja Satun viesteissä on molemmissa pointtinsa.
Anonyymi ykkönen, kiitos vinkistä.
Anonyymi kakkonen,ryhmään ei ole hurjat pääsyvaatimukset, mutta keskustelisitko sinä vapaasti ryhmässä jossa et ole varma ettei joku ruodi juttujasi julkisesti?

Jos vielä ihmettelet miksi suljin Satujosen ryhmästä niin katsopa hänen bloggauksensa otsikolla Panettelua. Mikään ei ole niin vihainen kuin vihainen nainen.

Pirre kirjoitti...

Moikkelis Reine.

Minä kävääsin lukasemassa tuon Panettelua ja hyvä jotten oksentanut. Siinä on jo kostonhimoa hipovaa vihamielisyyttä kun on jo kaivettu viittauksia paljon aikaisemmin tekemisistäsi blogeista.

Herranjestas jotta olet kyennyt suututtamaan tämän persoonan joka ei halua olla "roskakirjailija" niinkuin hän asian ilmaisee.

Kuitenkin tälle "roskalle on kysyntää" koska sitä julkaistaan.

Me kaipaamme välillä kevyttä ja helppoa luettavaa ja minä olen ainakin pitänyt niistä mitä olen lukenut.

Toisekseen on niinsanottuja oikeita kirjailijoita jotka ovat kirjoittaneet lämpimikseen nimimerkeillä tätä soopaa.

Jos sinä kirjoitat romantiikkaa niin ei se ole tältä Satujoselta pois vai onko?

En minäkään hakuaisi häntä porukkaan jos siihen kuuluisin. Mitä saisi lukea jonkun tiukemman keskustelun jälkeen julkiselta puolelta.

Älä välitä meitä on joka junaan. Anna tämän junan kiitää sivuraiteelle mahdollisimman pitkälle.

Pirre

Satu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Reine kirjoitti...

Pitemmittä puheitta, tuo mitä Satujose väittää on täyttä potaskaa. Hän ei ole "antanut" minulle ensimmäistäkään kirjoitusvuoroa. Olen saanut vuoroni siten kuin muutkin, Kolmiokirjan päätoimittajalta.
Pura kiukkuasi jos haluat, mutta älä viitsi valehdella!

Satu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Reine kirjoitti...

Niin, minun piti kirjoittaa joulukuun lääkäri ja minulta kysyttiin ehtisikö se jo marraskuuksi. Sitä että se johtui sinun "luopumisestasi" en tietenkään tiennyt, kaikki kun katsos eivät repostele asioita nimeltä mainiten.
No, ehkä tämä järjestely oli menetys lukijoille, mene ja tiedä. Teksti puhukoon puolestaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jonkun työ on tehtävä, kun toinen lyö hanskat tiskiin, ts. luovuttaa. Se ei tässä yhteydessä tarkoittane: annoin tämän tilaisuuden sinulle, ole hyvä.

Satujose sallii nykyisin blogissaan kommentit, jotka miellyttävät häntä itseään. Siihen ei ole mitään sanottavaa, kenelläkään. Joku voi kuiskata jotain sananvapaudesta, mutta antaapa hänen käydä ylitsemme suurella pyyhekumillaan. Kun ei sano mitään, ei sano väärin.

Anonyymi kirjoitti...

...ja aika hiljaiselta näyttää kyseisen blogin kommenttilaatikko. Ei taida tulla kehuja tarpeeksi...

Anonyymi kirjoitti...

se, että joku on taitava siinä mitä tekee (satujose) ei tarkoita, että hänen kanssaan olisi mitenkään hedelmällistä keskustella yhtään mistään. Eiköhän tämän kahakan jälkeen satujose saa olla ihan rauhassa blogeineen ja kiukutteluineen.