Montako vetäjää pitää olla ala-asteikäisten päiväleirillä (kouluviraston järkkäämällä)? Kellään tietoa? Entä onko siellä joku määrä mitä voidaan ottaa ns. erityislapsia (käytöshäiriöisiä tms.)?
Googlessa en tullut hullua hurskaammaksi. Sikäli huvittavaa että oma poika on kahtena kesänä ollut sellaisella ( Ysiseiska siis), eikä mulla silti ole hajuakaan siitä miten aikuiset on leirillä organisoitu!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Esititpä kiperän kysymyksen. Löytyisikö OAJ:n sivuilta mitään suosituksia? http://www.oaj.fi/portal/page?_pageid=515,434647&_dad=portal&_schema=PORTAL
Itselläni ei ole minkäänlaisia kokemuksia leiritoiminnasta, kun lapset eivät ole kiinnostuneita sellaisesta, enkä minäkään, sen puoleen.
Leirikoulutoimintaan on olemassa selkeät säännöt http://opspro.peda.net/kuopio/viewerprint.php3?DB=kuopio_ulkopetus&printmode=full#15
Aiheeseen kaukaisesti sivuava voisi olla leirikoulu, mikä on kouluviraston ylläpitämää toimintaa (koska se on rinnastettavissa koulussa tapahtuvaan koulutoimintaan). Jotakin suuntaa-antavaa saattaisi kuitenkin löytyä leirikoulutoiminnan järjestelyohjeista.
Muistaakseni leirikoulussa pitää olla yksi valvoja jokaista kymmentä oppilasta kohtaan, sekä mies- että naispuolisia.
"Opettaja ei voi rangaistuksena evätä oppilaan osallistumista leirikouluun tämän aiemman huonon käytöksen vuoksi. Opettaja voi kuitenkin suositella huoltajille, että tällainen riskioppilas jäisi leirikoulun ajaksi normaaliin kouluun. Tällaisessa tapauksessa kannattaa menettelystä kuitenkin sopia kirjallisesti vanhempien kanssa, jotta asia olisi selvä myös jälkikäteen."
ja
"Säännöt, häiriökäyttäytyminen ja sääntöjä rikkova oppilas
Leirikoulu on koulutyötä, jossa oppilaat ovat koulun järjestyssääntöjen ja ohjeiden alaisia. Leirikoulua varten on syytä laatia erityiset säännöt ja sopimus niiden noudattamisesta sekä sopia menettelystä sääntöjen rikkomistapauksissa. Säännöistä piittaamattoman tai sääntöjen vastaisesti toimivan leiriläisen kotiuttaminen voidaan esimerkiksi sopia tehtäväksi vanhempien kustannuksella, mistä on kuitenkin jo etukäteen tehtävä kirjallinen sopimus huoltajien kanssa (ks. esim. leirikoululupa). Kotiuttamisessa on kuitenkin huolehdittava, että oppilas saatetaan turvallisesti leirikoulukohteesta esim. konduktöörin tai lentoemännän hoiviin. Samalla on varmistettava, että huoltajat ovat vastaanottamassa oppilasta."
Luulen, että erityislapsilla pitäisi olla oma avustaja mukana, mikäli hän tarvitsee avustajaa koulussakin. Vastaavasti päiväkodissa erityislapsi vie kahden lapsen hoitopaikan, joten varmaankin myös päiväleirillä pitää ottaa huomioon erityislapsen tarpeet jollakin tavalla.
Mitään suoraan päiväleiriin sopivaa tietoa en äkkiä löytänyt, joten ehkä parhaiten kuitenkin saat tietoja päiväleiritoiminnasta kysymällä suoraan kouluvirastosta.
Lähetä kommentti