maanantai 25. tammikuuta 2010

Voiko elämästä selvitä eheänä?

..heitti ystävä tänään meilitse, tuon kuolinuutisen tiimoilta. Voiko elämästä selvitä niin että sielu pysyy puhtaana? Miten elää elämä omien arvojensa mukaisesti?

Ensi lukemalta kavahdin. Ajatus ehjänä ja puhtaana tuntui väärältä, elämälle vieraalta. Mietin, minkä kiikarin läpi sen mahdoinkaan lukea.
Ystäväni ei ole itsekäs, omahyväinen ihminen. Miksi tuo ajatus tuntuu itsekkäältä ja omahyväiseltä? Sellaiselta että minäpä en tahdo liata käsiäni tuohon mitä elämäksi kutsutaan.
Hän tuskin tarkoitti sitä.
Elämästä ei voi selvitä hengissä. Entä sitten eheänä?
Ehkä voikin. Omasta puolestani en sitä tahdo.Minun kohdallani eheänä selviämisen hinta olisi elämättömyys. Jotta voin elää, minun täytyy olla valmis törmäämään, kolhiutumaan, naarmuuntumaan, välillä kerta kaikkiaan hajoamaan ja muovautumaan uusiksi.
Ja puhtaus? Elämä tahrii ja ryvettää, ihanteet ja arvot ravistuvat ja ruttaantuvat ja hyvä niin. Ei niitä tulisi pudisteltua ja pöyhittyä, niiden kuosia ja perustoja tarkistettua ja tarvittaessa päivitettyä,jos ne eivät koskaan saisi kyytiä.
Lapsen voi pitää puhtaana, kieltää häntä likaamasta valkoisia käsineitä hiekkalaatikolla. Samalla tulee kieltäneeksi jotain mikä on valkoisia käsineitä tärkeämpää, mutta siitä voi toki olla välittämättä.
Mutta voiko elämää kieltäytyä elämästä? Voko asettaa oman elämänsä arvot sellaisiksi että välttyy itsetutkiskelulta, omien motiiviensa syväluotaukselta?

1 kommentti:

Ofelia kirjoitti...

Ei kai elämästä voi ryvettymättä selvitä. Ja mitä enemmän periaatteita tyyliin "minä en koskaan tekisi niin-ja-niin koska...", sitä enemmän joudumme tilanteisiin joissa onkin pakko tehdä jotain omien periaatteiden vastaista! Omituista, mutta niin se vaan menee. Meitä opetetaan. =)

Ja kyllä olisi tylsä sellainen elämä, jossa varjelisi itseään ihan kaikelta tai yrittäisi olla turmeltumaton tms.! Siskoni elää vähän ylivarovaisesti, minä en kestäisi niin tylsää ja rajattua elämää. Mieluummin paljon kokemuksia vaikka kaikki ei olisi niin kivaakaan! Kokemuksissahan juuri tulee itseään tutkailtua syvemmin.